Werkwijze

Een ontwerp is in onze ogen altijd een persoonlijk verhaal. Daarom gaat de architect en interieurarchitect eerst in gesprek over je wensen en ideeën over de bouw/verbouwing. Samen komen tot een persoonlijk ontwerp, geheel gericht en gemaakt voor de specifieke plek met  je specifieke woon/werkwensen. Hiertoe hebben we veel overlegmomenten zodat het écht naar je zin wordt. Hoe gaat nu zo’n proces?

PVE:
PROGRAMMA VAN EISEN
We beginnen met het PVE, het programma van eisen. Hier stellen we je wensen en ideeën vast. We praten over de mogelijkheden binnen het budget en kijken in grote lijn wat wel en niet haalbaar is.

fase 1:
VOORLOPIG ONTWERP (VO)
Naar aanleiding van het PVE beginnen we te schetsen. Deze schetsen laten we zien en samen met jou bepalen we of het wat meer links- of rechtsom mag. We stellen dit bij (hebben gemiddeld zo’n 4 overlegmomenten hierover) en komen zo gezamelijk tot het voorlopige ontwerp.

fase 2:
DEFINITIEF ONTWERP (DO)
We hebben nu het VO klaar en al behoorlijk bepaald wat waar en hoe wat gaat komen. In deze fase werken we, altijd in overleg, alle benodigde plattegronden, doorsneden en aanzichten uit, zodat alles zichtbaar en bepaald is. Hier valt ook de materialisering in. Wat wordt de vloerafwerking, wandafwerking, wat wordt de kleurstelling. Het soort plafond, dak, dakbedekking, soort kozijn, soort deuren en vast meubilair wordt nu definitief vastgesteld. Bij een interieur bepalen we hier ook de definitieve opstelling, plaatsing en keuze van al het benodigde meubilair.

fase 3:
BESTEK TEKENINGEN
Nu we met het DO alles bepaald hebben over wat we in het zicht zien, komt nu het tekenwerk waarin alle detaillering die van belang is, wordt uitgetekend. Hoe ziet de vloer er technisch uit, evenals het dak, de kozijnen, de muren etc. Wat zijn de isolatiewaarden en klopt de daglichttoetreding? Hier komt ook indien nodig, de constructeur om de hoek kijken, die bepaalt of de bedachte constructie in orde is. Bij een interieur tekenen we hier ook het vaste meubilair uit en maken het lichtplan definitief.
Bij een bouwaanvraag bij de gemeente, leveren we aan het eind van deze stap, de gewenste tekeningen aan de gemeente aan.

fase 4:
AANBESTEDING
We hebben nu een compleet plan gemaakt. Met het DO in de hand en de bijbehorende BESTEK-tekeningen gaan we nu aannemers vragen om een offerte te maken. Wij begeleiden dit proces en geven antwoord aan de gestelde vragen door de aannemers. We vergelijken de offertes en komen tezamen tot een keuze.

fase 5:
BOUWBEGELEIDING
We hebben nu een aannemer die voor ons gaat bouwen. We hebben een datum gesteld en vanaf de allereerste aanzet hebben we gedrieën een wekelijks overleg over de vorderingen, over de detaillering, over alles wat deze bouw betreft. Dit tot aan het moment dat het opgeleverd wordt.

fase 6:
OPLEVERING
We zijn nu een aantal weken of maanden aan het bouwen en het eindresultaat is in zicht. Tijdens de bouwbegeleiding zijn we al een heel eind gekomen met de juiste detaillering. Nu gaan we nog een rondje over de bouw en zorgen dat de allerlaatste puntjes op de i gezet worden. De aannemer komt eerst met een vooroplevering, een officieel document waar we de punten die nog moeten gebeuren vaststellen. De aannemer werkt deze lijst keurig af en dan komt oplevering, een officieel moment waarbij we allen tot overeenstemming zijn dat het werk tot ieders tevredenheid gedaan is. De bouw is klaar!